Unngå Metoo-sak på årets julebord

Unngå Metoo-sak på årets julebord

1636014104473 (2)
 
Vi er sulteforet på sosial kontakt etter hjemmekontor i lang tid. Vi ble snytt for fjorårets julebord, og sommerfesten ble en kjedelig affære med 1-2 meters avstand, der det nærmeste vi kom hverandre var å sparke hverandre forsiktig i leggen eller å dytte albuen borti hverandre, for så å trekke oss raskt tilbake og fukte hender med sprit.
Endelig er kvelden her, og vi finner frem finstasen, parfymen og høyhælte sko. Nå skal vi fråtse i delikatesser, bøtte innpå på edle dråper, vi skal klemme og vi skal danse. Vi har skyhøye forventninger.Men så går noe galt. Det blir for mye alkohol, noen kom litt for nær. Noen misforstod signaler, noen gikk for langt.

Forebygg kritikkverdige forhold! Som leder vet du at de ansatte nå har store forventninger til den store kvelden. Du vet også at noen kan drikke for mye og gjøre ting man senere angrer på. Tenker du nå vi alle trenger en skikkelig fest og at vi får ta et eventuelt oppgjør i etterkant?

Økonomiske Konsekvenser ved kritikkverdige forhold Om du som leder ikke forebygger og tar varsling på alvor, kan en varslingssak medføre store økonomiske konsekvenser i form av sykemelding, oppsigelser, lavere effektivitet, negativ omtale i media. Det igjen kan resultere i tap av kontrakter og at dere kommer dårlig ut ved anbud.

Hvordan kan dere forebygge? Som leder har du ansvar å sikre et godt arbeidsmiljø, også i sosiale sammenhenger. For å unngå blåmandag, ubehagelige samtaler, sanksjoner og sykemeldinger, kan du forebygge ved å informere om retningslinjer for “god oppførsel”, ha prosedyrer for å hindre trakassering og å sørge for at alle kjenner til rutiner for varsling om kritikkverdige forhold. 

Varslingsrutiner: Alle bedrifter med flere enn 5 ansatte skal ha skriftlige varslingsrutiner for varsling. Rutinene skal være lett tilgjengelig for de ansatte. Varslingsrutiner skal inneholde informasjon om:

 • Fremgangsmåte ved varsling
 • Saksbehandling
 • Varslervern
 • Kontradiksjon
 • Arbeidsrettslige konsekvenser 

Hvordan håndtere et varsel? 

 1. En skal kunne varsle muntlig og skriftlig.
 2. Den som mottar varselet må så bekrefte at varselet er mottatt. 
 3. Saken undersøkes og vurderes
 4. Ta en beslutning om videre prosess
 5. Lukk saken og informer dem som er berørt
 6. Evaluer og lær

MittVarsel/MyVoice som digital portal for varsling: Vi kan hjelpe deg med å utarbeide etiske retningslinjer, rutiner for varsling og en portal hvor en kan varsle anonymt eller med navn.

Saksbehandler kan ha dialog med varsler gjennom portalen. Saker bahandles, loggføres og lagres. Systemet har en høy grad av sikkerhet. All informasjon er kryptert og vi sikrer din portal slik at uvedkommende ikke får tilgang til sensitiv informasjon. 

RANDI ELISABETH HOFF
Mobil: 93 25 93 72